Orman Yangınlarında Alınması Gereken Önlemler-Test
Dünyada ormanları tehlikeye sokan etkenlerin başında yangınlar geliyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler neler?
Dünyada ormanları tehlikeye sokan etkenlerin başında yangınlar geliyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler neler?
Yangın eğitimi, işletmeleri güvende tutacak ve yangınları önlemeye faydalı olacak bir yatırımdır. Yangın bilinçlendirme ve güvenliği eğitimi işletmeler gereklidir.
Kuru kimyevi tozlar çok maksatlı yangın söndürme tozlarıdır. Katı (A), sıvı (B ve gaz (C) tipi yangınlarda etkilidir. Alevin oksijenle irtibatını keserek yangını söndürür.
Köpüklü yangın söndürücüler A ve B sınıfı yangınlar için uygundur. Köpükler yanan yüzeyi kaplar, oksijeni keser, yanma ısısını düşürerek soğutucu etki yapar.
Davlumbaz yangın söndürme sistemi, davlumbaz, bacalarda biriken tortuların yangına dönüşmesini engeller, yangında ise müdahale ederek yangını söndürür.
Yangın; madde, ısı ve oksijenin birleşmesiyle oluşan bir tepkimedir. Yangın yanıcı maddenin özelliğine göre altı sınıfa ayrılır. Yangınlar insan ihmalinden kaynaklandığı gibi doğal nedenlerden de kaynaklanabilir.
Yangın kapısı; yangın esnasında merdivenlere ulaşılmasına imkân sağlayan, insanların yangın ortamı ile temasını kesen, yüksek ısılara dayanıklı ve duman sızdırmazlık özelliği bulunan kapılardır.
Orman yangını doğal veya insani kaynaklı meydana gelen ve neticesinde ormanlık bölgenin bir bölümünün veya tamamın etkilendiği ve ekolojik dengenin bozulmasına sebebiyet veren büyük yangın felaketleridir.
Yangın söndürme tüpleri, yangına süratle müdahale etmek için kullanılan, içerisinde farklı türde söndürme maddeleri bulunan, basınçlı cihazlardır. Yangın söndürücüsü almadan önce hangi tip yangında kullanılması gerektiğine dikkat edilmelidir.
Bu eğitimin amacı kaza inceleme aşamalarını ve kaza nedeni araştırma teknikleri hakkında personeli bilgilendirmek ve kaza sonrası yapılacakları belirlemektir.
Fabrikalar genellikle yangın açısından yüksek risk altındadır. Risk düzeyi, endüstrinin türüne, yürütülen süreçlere ve tesiste çalışan kişi sayısına bağlı olarak değişir. Yangın risk analizi yapılması her zaman riskin azalmasını sağlar ve mutlaka gündemde olmalıdır.
Düşme Durdurma Uzmanlığı Eğitimi yüksekte çalışma sistem ve ekipmanlarının kullanımını ve güvenli çalışma yöntemlerini aktarmak için amaçlanmaktadır.
Yangından kurtulmak için saniyelerin bile çok değerli olduğu bir yangın esnasında, doğru karar verebilmek için her şeyden önce panik yapmamalıyız.
Yangın alarm sistemleri herhangi bir yangın durumunda ilgili bina veya tesisin bir an önce tahliye edilmesi maksadıyla uyarı veren elektronik sistemlerdir.